Pyrolýza

Pyrolýza jako čistící funkce horkovzdušné trouby dnes není žádnou nedostupnou funkcí, ale funguje to vůbec? Jak vypadá trouba před a po? A co teplota dvířek? Zůstávají i při pyrolýze ledově chladná? Na to se dnes ve jménu vědy podíváme.

Wikipedia:Pyrolýza (řecky pýr = oheň, lysis = rozpuštění) je fyzikálně-chemický děj, řadící se do relativně široké skupiny termických procesů. Termickými procesy jsou v praxi míněny technologie, které působí na odpad teplotou, jež přesahuje mez jeho chemické stability. Tato obecná definice zahrnuje velmi široké rozmezí teplot používaných v jednotlivých technologiích (300 – 2000 °C), přičemž není brána v úvahu chemická povaha probíhajících dějů…

Super, pojďme otočit pár knoflíků a podívat se, jak to funguje v praxi. Test provedeme na troubě Siemens s chytlavým názvem HB63AB521. Ta nabízí celkem tři režimy dle doby trvání – 1h 15m, 1h 30m a 2h. Ve všech režimech se trouba rozpálí až na 500°C a použije k tomu veškeré nástroje – gril i hlavní topné tělísko. Nebudeme troškařit a nastavíme rovnou dvouhodinový režim. Trouba se zamkne a nezbývá, než čekat.

Považujeme se za relativně čistotnou domácnost, ale po vánoční kachničce tažené dvanáct hodin na medu a několika grilovacích party se nedá čekat, že to vnitřek trouby zůstal bez poskvrny. Na stěnách je připálený omastek a nejde to dolů absolutně ničím. Nepomáhá odmočení horkou vodou, drhnutí houbičkou s Jarem ani drhnutí pískem. Tohle zkrátka nedá ani Mr. Proper.

Po dvou hodinách napětí a obav z roztavení odpadních trubek vedených za troubou nás čeká další čekání, než trouba trochu vychladne a odemkne se. Zhruba po další hodince se nám tak naskýtá pohled na čistý, jen trochu zaprášený vnitřek trouby. Všechen omastek je pryč, spálený na bílý prášek.

Vnitřek trouby stačí otřít vlhkým hadrem a je to. Bez práce, trouba zase jako nová. A teplota dvířek v průběhu celého procesu nepřekročila 30°C. Za nás tedy doporučujeme, za těch cca pět spálených kilowatthodin to rozhodně stojí. Jen počítejte s tím, že první půlhodinku se z trouby trochu kouří a je třeba větrat.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Technika a jeho autorem je Miloslav. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>